Het middel Penidural is plotseling niet meer verkrijgbaar in Nederland

Bron: http://www.ace-pharm.nl/page.html

NIEUWS!                                     

Beschikbaarheid Tardocillin® 1200 als vervanging van Penidural®

Met ingang van week 39-2015 is Tardocillin 1200 als vervanging van Penidural beschikbaar via ACE Pharmaceuticals. De beschikbaarheid van Tardocillin is tot stand gekomen in goede samenwerking met Astellas Pharma BV.

ACE Pharmaceuticals heeft toestemming van IGZ om Tardocillin 1200 te importeren en als niet-geregistreerd geneesmiddel op artsenverklaring te leveren (artikel 3.17 RGW).
Een getekende artsenverklaring is verplicht voor de beschikbaarheid.
Tardocillin 1200 is in Duitsland geregistreerd (Zull.-nr. 6070615.00.00). Een letterlijke Nederlandse vertaling van de Duitse bijsluiter is beschikbaar.

ACE zal Tardocillin 1200 in principe via de groothandel leveren. De verwachting is dat de groothandel ingaande week 40 kan leveren. Tot die tijd kan rechtstreeks besteld worden bij ACE Apotheek. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van het bestelformulier. Een getekende artsenverklaring dient met de bestelling te worden meegestuurd.
Tardocillin wordt per 1 november a.s. opgenomen in de G-Standaard.

ACE heeft een werkbare procedure voor vergoeding met de zorgverzekeraars afgestemd.

Naar aanleiding van onderstaand artikel. Alternatieven voor de in Nederland bekend staande Penidural/Benzylpenicillin zijn te over. Kun je hier vinden : Penidural-Astellas, Netherlands
Alternatieven komen als commentaar.

Bron: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/05-10-2015/antibioticum-penidural/

Antibioticum: Penidural

05-10-2015

Het middel Penidural is plotseling niet meer verkrijgbaar in Nederland. Een ramp voor de duizenden mensen die dit middel levenslang moeten gebruiken. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) luidt de noodklok.

Dit antibioticamiddel wordt ingezet bij reuma, soa’s en huidziekten. In Nederland wordt het gebruikt door ongeveer 6.000 mensen (bron: SFK).

Inmiddels heeft de fabrikant een oplossing gevonden in het door ACE Pharmaceuticals geïmporteerde Tardocillin, dat dezelfde werkzame stof bevat. Het is echter een pleister voor het bloeden. Het is ook niet duidelijk of dit middel door elke zorgverzekeraar wordt vergoed en dus kan het zijn dat mensen het zelf moeten betalen. Tardocillin is een niet-geregistreerd middel. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft desondanks toegestaan dat het middel tijdelijk verstrekt mag worden. Normaal gesproken is het goedkeuren van medicijnen een tijdrovend proces.

Antibiotica is ‘te goedkoop’

Er worden steeds meer medicijnen uit de handel gehaald die wel hard nodig zijn. Volgens de branchevereniging van apothekers, het KNMP, is de reden hiervoor dat Nederland als afzetmarkt niet interessant genoeg meer is. In Nederland gebruiken we namelijk weinig antibiotica en de prijs is laag.

Vorig jaar waren maar liefst 500 geneesmiddelen tijdelijk of helemaal niet meer beschikbaar. Dit zorgde voor veel onrust bij de patiënten. De KNMP pleit ervoor om van de overheid meer ruimte te krijgen om de prijzen van geneesmiddelen wat te kunnen verhogen. We zijn volgens hen nu doorgeslagen de verkeerde kant op waardoor we ons uit de markt prijzen, met alle gevolgen van dien.

Tijdelijke oplossing

Minister Schippers laat weten dat het voorschrijven van Tardocillin een tijdelijke oplossing is en dat ze in gesprek is met de betrokken partijen om tot een echte oplossing te komen.

Lees ook de reactie van fabrikant Astellas Pharma.

Advertenties

Een gedachte over “Het middel Penidural is plotseling niet meer verkrijgbaar in Nederland

 1. http://www.astellas.nl/producten/penidural%C2%AE

  30 september 2015
  Penidural is niet meer beschikbaar. Voor een alternatief verwijzen wij u naar de website van ACE Pharmaceuticals.

  De werkzame stof (=benzathinebenzylpenicilline) in Penidural® behoort tot de groep van de smalspectrumpenicillinen en zorgt ervoor dat de bacteriën afsterven. Het gevolg is dat de infectie wordt bestreden.

  Penidural®Penidural® wordt gebruikt bij syfilis (een geslachtsziekte), bepaalde tropische infecties en andere infecties veroorzaakt door bacteriën waartegen benzathinebenzylpenicilline werkzaam is. Ook wordt Penidural® injectie gebruikt om herhaalde aanvallen van acuut reuma te voorkomen.

  Penidural® is een injectiepreparaat dat door uw arts of verpleegkundige diep in een spier wordt ingespoten. Hoe veel injecties en hoe vaak deze worden toegediend is afhankelijk van de soort infectie.

  Penidural® is alleen op recept verkrijgbaar.

  Lees de bijsluiter:
  Bijsluiter Penidural®
  SmPC Penidural®
  Meer informatie over:
  Antibiotica en penicillinen
  Meer informatie over:
  Anti-infectiva

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s